duminică, mai 25, 2008

Everything is illuminated - Jonathan Safran Foer


NOI, EVREII
Evreii sunt lucrurile alea pe care le iubeşte Dumnezeu. Dacă trandafirii sunt frumoşi, trebuie să credem că Dumnezeu îi iubeşte. Prin urmare, trandafirii sunt evreieşti. Prin acelaşi raţionament, stelele şi planete sunt evreieşti, toţi copii sunt evreieşti, "arta" frumoasă e evreiească (Shakespeare nu era evreu, dar Hamlet era), şi sexul, când este practicat între soţ şi soţie intr-o poziţie bună şi potrivită, este evreiesc. Este Capela Sixtină evreiască? Ar fi bine să credeţi .


E un mic citat din Cartea Antecedentelor, o carte pe care toţi elevii din Trahimbrod o citesc, o lucrare care iniţial trebuia să cuprindă evenimentele majore din viaţa shetl-ului. După aia a ajuns să le cuprindă pe toate:

CE A MÂNCAT JACOB B LA MICUL DEJUN ÎN DIMINEAŢA ZILEI DE 21 FEBRUARIE 1877 Cartofi prăjiţi cu ceapă. Două felii de pâine neagră.

sau

CUNLINGUS ŞI FEMEIA LA MENSTRUAŢIE Rugul aprins nu trebuie consumat. (Pentru o listă completă a regulilor şi reglementărilor referitoare la ştiţi voi ce, vezi ANEXA FU-ERE)

şi dacă nu aveau despre ce să scrie se rezolva simplu:

Noi scriem... Noi scriem...Noi scriem...Noi scriem...Noi scriem...Noi scriem...

Si imi vine să tot transcriu zeci de pagini din Cartea Antecedentelor sau din Cartea Viselor Repetate sau măcar să vă zic ce scrie pe plăcuţa care marchează locul sau e măcar aproape de locul în care căruţa lui Trahim sau Trahum (nu se ştie) a intrat în Brod, şi cum a apărut Brod, nu râul, fata care a dat numele satului, dar care nume nu este oficial, pentru că acesta a fost dat de nebunul Sofiowka, care a păţit-o de Ziua Trahim, din cauza bărbatului din Kolki, datorită căruia a apărut Cadranul, unde s-a căsătorit şi bunicul cu mâna moartă a lui Jonathan Safran Foer.
Care JSF sau Jon-Fen cum îi zice Şapka, căruia nu-i place să i se zică Şapka, a venit în Ucraina, şi e vegetarian (în Ucraina!!!) şi caută o femeie dintr-o poză... Şi la chestia asta îl ajuta bineînţeles, Alex (sau Şapka, deşi nu-i place să i se zică Şapka), şi bunicul său orb, care le este şofer... Şi, bineînţeles, Sammy Davis Junior Junior -adică the bitch, adică câinele...

Adică deci şi prin urmare ce vreau să spun este că e foarte greu să scrii ceva despre o carte atât de mişto, atât de comică şi atât de tristă. (E o carte despre Holocaust) Adică ce zic io carte că e ca magazinul Victoria ("50 de magazine în unul singur"), în cazul de faţă vreo 4 cărţi în una singura: scrisorile lui Alex către Foer, povestea satului evreiesc scrisă de Foer, povestea călătoriei prin Ucraina scrisă de Alex şi zecile de CĂRŢI ale satului, scrise de săteni, of course. Şi fiecare are un cu totul alt mod de a scrie, desigur. Unde mai pui şi că Alex ştie "foarte bine" limba engleză:
"Dragă Jonathan, am fost o persoană extrem de încântată să primesc scrisoarea ta şi să aflu că eşti restabilit la universitate pentru anul concludent..."

p.s. l-am cetit în inglish. şi a fost foarte greu. nu îmi dau seama dacă sună la fel de bine şi în română, deşi pentru citatele de mai sus, în afară de primul, am folosit varianta de la Humanitas.

1 comentarii:

Muzzi spunea...

Eu mai am putin din aceasta carte si o consider absolut geniala . Am mai gasit si eu un citat : " De ce lucrurile bune peste masura se intampla oamenilor rai peste masura?"