sâmbătă, mai 03, 2008

Rusia lui Putin


După ce a băut toată ziua, un comandant al unei unităţi "în misiune" în Cecenia are chef şi de ceva distracţie. "Hai să bombardăm satul din vale", zice el. Îl leagă pe colonelul care se opune distracţiei şi... dăi cu tunul. La un moment dat i se face chef şi de un futai, aşa că pleacă în sat cu tancul şi răpeşte o femeie. O aduce în cortul lui, o violează şi, apoi, o omoară.
Interesantă e şi urmarea. La tribunal comandantul a susţinut că femeia era o lunetistă (!!!!!!!) din trupele de gherilă şi că a omorât-o în legitimă apărare. (Se pare că fata, după ce se autoviolase, a vrut să îl omoare pe bietul comandant). Ce e şi mai interesant e că întreaga Rusie îl susţinea pe acest brav bărbat rus şi a fost chiar şocată să afle că tribunalul l-a condamnat. Să nu credeţi acum că astfel de fapte se pedepsesc în Rusia. A fost unul din puţinele cazuri în care un comandant din armată a avut de suferit.
E doar una din poveştile reale pe care le veţi găsi în cartea Annei Politkovskaia. O lectură fff interesantă şi pentru cei cărora nu le plac nici politica, nici cărţile politice.

Frumoasă este şi povestea cărţii în România, unde reclama outdoor a fost cenzurată. Povestea o găsiţi aici. A apărut şi un articol pe această temă, dar presa noastră scumpă şi dragă a fost mai preocupată de extraordinarul moment în care băsescu a dat mâna cu putin. (Dar ce vorbesc io? A doua zi după "incidentul" de la Timpuri Noi, câteva ziare s-au grăbit să anunţe "eficienţa poliţiei în anihilarea bandelor de anahişti". Până acum n-am văzut încă nicio reacţie din partea autorităţilor, nicio scuză, nicio demisie, nicio demitere. Cred că ei sunt chiar convinşi că au acţionat corect.)
La fel de surpinzătoare mi se pare şi lipsa de reacţie a editurii, care ar fi putut să facă un mic scandal, măcar aşa, ca să îşi vândă mai bine cartea. Dar scandalul e o strategie de marketing. Prea complicat, nu?

0 comentarii: