duminică, mai 18, 2008

Noaptea Muzeelor

M-am "delectat" până acum citind tot felul de aberaţii despre noaptea muzeelor. Aşa că:

Ideea este a Ministerului Culturii şi Comunicării de Franţa. Din 2005 se organizează în fiecare an în mai toate ţările din Europa. (Poate chiar în toate.) Şi la România se face tot de atunci. Din an în an au fost tot mai multe muzee care au intrat în acest program şi tot mai mulţi oameni au auzit de evenimentul ăsta. Aşa se face că anul acesta a fost aşa mare buluc. Probabil că nimeni nu se aştepta să vină chiar atât de mulţi că poate scoteau şi ceva poliţai pe stradă.

Sincer, pe mine mă miră că s-au gândit să bage un autobuz. Io nu m-am suit în el, dar am văzut că era tot timpul plin. Ok, autobuzul n-a funcţionat foarte bine, dar de aici până la a da vina pe organizatori că nu ai găsit loc de parcare, mi se pare un drum mult prea lung. E simplu, în Bucureşti exită o mare problemă cu locurile de parcare. Parcă nu ştiaţi.

Am auzit oameni care s-au plâns că au trebuit să stea mult la coadă. Asta e, a fost multă lume. Nu-i normal ca ăla care a ajuns înainte să intre înainte? Ba unii nu înţelegeau de ce nu-i lasă pe toţi deodată înăuntru. Există un singur răspuns: mergeţi acolo atunci când nu e noaptea muzeelor. Poate vă prindeţi şi de ce nu pot să intre câteva mii de oameni deodată.

Şi nu vă speriaţi că nu e gratis. Un bilet costă 3-6-10 lei. Cred că îşi poate permite oricine să dea banii ăştia. Nu cred că cei care au mers sâmbătă la muzee au venit pentru că au vrut să vadă ceva în mod deosebit. Au venit pentru că e inedit, cool, distracţie sau cum vreţi să îi ziceţi. Problema e că li s-a părut cool la prea mulţi.

Am văzut sâmbătă seara oameni care făceau tot posibilul să se bage în faţă, am văzut copii care dădeau cu pumnii în exponate fără ca părinţii să le zică nimic....

Voi aţi fost la Noaptea Muzeelor? Vouă cum vi s-a părut?

4 comentarii:

Meridor spunea...

Urmaresc evenimentul de trei ani. Anul asta a fost evident cel mai mare buluc de pana acum. Apreciam mai mult cand nu auzise toata lumea de muzeele moka. Aviz amatorilor: multe dintre institutii au intrarea gratuita in prima miercure din luna.

Bile albe: Autobuzul a fost intr-adevar o foarte buna idee. A fost si foarte plin. Numarul vizitatorilor i-a uimit si pe organizatori, motiv pentru care la unele muzee au fost cateva probleme (s-a inchis mai devreme). Muzeele si-au batut capul sa faca ceva mai mult decat o noapte cu acces gratuit.

Bile negre: La MNAC, la ora 2.30, jandarmii inchideau poarta dinspre strada iar un nene in civil, probabil seful pazei sau asa ceva, explica foarte agasat ca "Ce vreti fratilor, sunt 1000 de oameni la intrare, gata, nu se mai intra, la revedere." Un tanar care a protestat, pe motiv ca daca s-a anuntat ca se inchide la 5, la 5 ar trebui sa se inchida, a fost saltat de jandarmi, cu care a disparut undeva in curtea Palatului Parlamentului. Au fost vreo 50 de spectatori ai scenei cel putin. O fata care a fost mai atenta spune ca l-au si batut. Individul de la paza se purta ca un bodyguard de discoteca care se ia la bataie cu clientii afumati.

Sunt convinsa ca cel putin 70% (sunt generoasa) dintre cei care au trecut prin muzee noaptea trecuta nu calcasera printr-o asemenea institutie in viata lor. Numai asa se explica faptul ca unii copii (si nu numai) puneau mana pe orice exponat parea mai vechi, ca sa-i "verifice" autenticitatea, iar la Muzeul Taranului, cineva a gasit de cuviinta sa plece cu o cruce din expunere in traista (a fost prins).

Ceea ce imi aminteste de inaugurarea expunerii cu primele patru bratari dacice la Muzeul de Istorie, cand, in fuga dupa ministru si demnitari, un cameraman de la Realitatea si-a incolacit cablul pe langa un soclu pe care statea un bust roman vechi de cateva mii de ani. O supraveghetoare apriga s-a sesizat si l-a amenintat ca daca nu muta firul de cealalta parte, cum era de atlfel regula, il taie. Uimit peste masura, cameramanul in cauza a exclamat: "Pai daca imi taie firul, nu-i sparg eu bustul?!"

Berea de dupa... spunea...

de oameni care au plecat cu suveniruri acasa, am auzit...dar de bataie, nu... dk e adevarat, ar fi bine ca domnul cu pricina sa zica public chestia asta

Meridor spunea...

Povestea de la oameni care au vazut mai mult ca mine: Luiza si Gabi.
Sansele ca cineva, si mai ales victima, sa zica ceva sau sa depuna plangere nu cred ca sunt foarte mari.
Mediafax a dat ceva , unii au preluat. Povestea va fi totusi, probabil, ingropata.

Berea de dupa... spunea...

am vazut ce s-a dat. mai nimic. dar daca aia care au luat-o nu zic , chiar nu poa sa faca nimeni nimic...